Jeg er forfærdet og rystet! -Please sig jeg ikke er gal på den!

0bf254107e2d27d9134ffbd39c15db21Jeg har gået med en tanke i nogle dage efter en oplevelse tidligere på ugen! Jeg kan simpelthen ikke slå det ud af hovedet og jeg bliver nødt til at finde ud af om det er mig der er hel gal på den! -Det håber jeg virkelig ikke, for jeg er rystet og det har sat sig i mit hjerte!

Min datter skulle til sit første tandlægetjek og vi kommer ind i et rum til en kvindelig tandlæge. Jeg gætter på hun er min alder, måske lige lidt ældre og min tanke er umiddelbart at hun ikke selv har børn. Efter min oplevelse beder jeg til at hun ikke har børn!

Min datter sidder på skødet af mig og hun får tjekket hendes tænder, dette går hurtigt og smertefrit. Efterfølgende spørger tandlægen mig om en masse spørgmål jeg skal svare på, og på et tidspunkt stiller hun mig spørgsmålet; ‘hvordan børster i tænder på hende? -sidder hun op eller ligger hun ned? Jeg svarer at hun sidder op, men engang imellem hænder det, at hun selv ligger sig ned, simpelthen fordi hun er udstyret med et temperament, der gør at hun er mester i at lave ‘flitsbuen’, hvis der er noget hun ikke lige gider, og den manøvre ender nogle gange liggende. Jeg er sikker på forældre med børn der er beriget med samme temperament ved hvad jeg taler om.

Tandlægen svarer så; ‘Vi anbefaler at børnene ligger ned, så man kan se alle tænderne ordentligt! -Du kan lægge hende på puslebordet eller måske stuebordet og så sætter du dig over hende med dine ben på hendes arme. På den måde kan hun ikke røre…’ ‘Det kan jeg love dig for, vi ikke kommer til at gøre!’ svarer jeg prompte og afbrydende! Og så blev damen mærkelig i hovedet, måske en blanding af chok og flovhed overmanede hende! Jeg svarede så yderligere, at det bestemt ikke er metoder vi gør brug af og så tænkte jeg for mig selv, at det jo mindede mere om et overgreb end noget andet!, og det er jeg faktisk ked af jeg ikke fik sagt højt!

Og nu er mit spørgsmål så; er det mig eller hende der er helt gal på den? I mine øjne er det uhyggeligt at hun som fagperson får lov at belære andre mennesker om metoder der er så voldsomme, altså vi taler om at et et-årigt barn der skal have børstet tænder. Jeg er da godt klar over at det kan være vanskeligt at børste tænder på et barn der ikke synes det er det bedste i verden, men der er jo mange måder at gøre det på!

Jeg tænker bare, at hun må jo møde mange førstegangsforældre som er rimelige nye i faget, eftersom de kommer med deres et-årige barn til det første tandlægetjek. Og når man er ny i rollen, så kan man godt være usikker på en masse ting og der er det for f….. da ikke smart at lære nye forældre, at de kan tvinge ting ned over deres barn med voldelige handlinger, hvis det stritter imod.

Hvad tænker i? Er det bare mig der skal tage det lidt roligt? Eller er det virkelig forkert at sige OG tænke sådan?

I hvert fald var det en overtrædelse af mine grænser og jeg kommer aldrig til at gøre brug af sådanne metoder! AV mit hjerte!

72 kommentarer

 • Katrine

  Nu har jeg heller ikke børn, men det lyder da helt sygt, at komme med sådan en metode til tandbørstning ?? Kan godt forstå du reagerede sådan, det ville jeg også gøre! Hvad er det dog for noget!? Tænker da også at børnene kan få tandpastaen og spyt i gal hals, hvis de ligger ned?? Eller er det bare mig? DU GJORDE DET HELT RIGTIGE, Lea ❤️

 • Gry

  Jeg synes helt bestemt det er dybt forkert at gøre sådan! Som du siger, er det jo er overgreb, og kan aldrig være nødvendigt! Så hellere en knap så grundig tandbørstning de gange hvor andet ikke er muligt. Børnene skal jo forbinde tandbørstning med noget rart, ikke vold og tvang!
  Vi fik det samme at vide da vores ældste var til tandlæge første gang, dog “kun” hvis han nægtede at få dem børstet. Jeg synes nu uanset, at det er helt forkert! Hellere lære dem fra start at det er noget rart, og hvis nødvendigt gøre en leg ud af det.

 • Caroline Lundager

  Hej Lea.

  Jeg er helt enig med dig, dette skal og bør stoppes. Jeg er lige så fortørnet over hendes udmelding som du er, hvad tænker hun dog på???? Det er jo helt klart overgreb. Det skal gøres til en hyggelig leg med tandbørsten og ikke en tvang. Du bør helt klart gå videre med det.
  Caroline

 • Johansen

  Er fuldstændig enig – Til min søns tandlægetjek har de anbefalet samme metode. Blev helt chokeret over at ikke bare den første men også anden tandlægetjek ved en anden, anbefalede samme metode. Sagde blank nej, til at afprøve den metode da jeg på ingen måde synes det er rigtig at “tvangligge” sit barn ned imens man børster og dermed barnet skal kunne synke spyt….tænker at det er ret anatomisk ukorrekt og hvordan ville vil selv have det med børste tænder liggende ?

 • Mette

  Hej Lea..

  Jeg er selv mor, godt nok er mine unger 13 og 18 år, men jeg er da totalt i chock over den tandlæge der, hvis man gør som hun siger, er man da helt sikker på at ens barn bliver mange for at få børstet tænder og sikkert også får tandlæge skræk.. Jeg har altid gået ind for at man har leget lidt med det der tandbørstning for at være sikker på at ens barn ikke bliver bange for det..
  SÅ NEJ DET ER IKKE GALT PÅ DEN..
  God søndag.

  Mette

  • Thomas

   Og det har tandlægen helt sikkert også foreslået, om ikke andet er det en naturlig ting… Det tandlægen helt sikkert har sagt, er at metoden kan bruges hvis intet andet virker – så ro på…

 • Mia

  Der er kun en der er på afveje der og det er da hende? Er da dybt rystet for helt enig det ville simpelthen være et overgreb… fedt at du fik sagt fra??

  God søndag ??❤

  Fra en mor der kender alt til et barn med temperament ?

 • Jeannette

  Jeg ville heller aldrig børste tænder på et barn på den måde. Nu er min søn 12 og jeg har nok glemt hvordan det var, men mindes da godt der kunne være problemer med tandbørstning og den der flitsbue hvis ikk det lige passede ham at få børstet tænder…. men har aldrig børstet hans tænder hvor han lå ned men vi har da taget vores ture…. Han har stadig fine tænder og aldrig haft et hul…. så det har ikk været helt galt…. du/I skal gøre som I føler er bedst for jer… og ja jeg ved ikk… måske skulle man ringe til de ansvarlige på kommunen for at høre om det virkelig er anbefalet ad tandplejen at man nærmest yder vold på barnet for at børste dets tænder…. jeg er ligeså rystet som dig.

 • Cathrine

  Jeg skriver som både fagperson og mor til to små. Jeg tror måske ikke hun fik det forklaret ordentligt men man anbefaler faktisk den metode hvis det er den eneste mulighed. Det er en væsentligt større indgreb på et lille barn hvis det får huller som skal laves hvilket man jo helst vil undgå. Hvis din datter har helt fine og rene tænder er det jo irrelevant og du børster dem tydeligvis fint.

  • Thomas

   Præcis…

  • mette mop

   lPræcis. Når et barn ikke vil have børstet tænder er der ikke andre muligheder, og hvis man som forældre synes at det kan traumatisere barnet, er det intet imod hvad der kommer til at ske hos tandlægen. Hvis barnet ikke vil have børstet tænder i hjemmet hvordan skal vi som tandlæger så kunne behandle dit barn. Og fuld narkose er et meget dårligt alternativ og ikke uden risici. Så kære Lea og forældre generelt, børst tænder fra første tandfrembrud, og hold igen med søde sager. Husk at det er barnet der kommer til at lide hvis der er caries ikke de søde velmenende forældre.

   • leahvidt

    Vi er fuldstændig enige i at der skal børstes! og det bliver der hver eneste dag! Vi taler om metoden!

 • DorteS

  Umiddelbart lyder det på ingen måde rart – men læg lidt ro på. Vi kan alle sammen komme i situationer, hvor vi bliver misforstået, så lidt albuerum til vores medmennesker er en god ting. Jeg glæder mig dagligt over, at vi indtil videre har gjort tandbørstningen til en hyggeting, (hvor vores søn ligger ned i vores arme og frivilligt deltager, indtil han mister tålmodigheden) – og jeg har virkelig ondt af dem, hvor det er blevet en kamp.
  Tandlægers råd bør da altid være at “lege” det ind og gøre børstningen til en hyggelig affære. Men ligesom med feks medicin-tildeling, så er der bare nogle ting, som børn skal, om de vil eller ej. Og der er det vigtigt, at vi som forældre tager ansvaret på os og får det gjort.

 • Malene

  Det er desværre langt fra den første gang jeg hører om denne anbefaling fra tandlæger og ligesom dig mener jeg også at det er et overgreb der ALDRIG kommer til at finde sted her!!!

 • Mette

  Hej Lea.
  Jeg er socialpædagog, og den metode tandlægen “anbefaler” ER et overgreb!
  Jeg havde prompte taget kontakt til kommunen og fortalt dem at en af deres ansatte opfordrer til overgreb og tvang! Fy for pokker en grim oplevelse! Kan godt forstå du er rystet ?
  Kram
  Mette

  • Lone

   Hvad så når lorte-bleen skal skiftes og barnet nægter og skriger og hyler? Venlighed, overtalelse og humor virker ikke?
   Jeg er barn af en mor som ikke ville tvinge mig til noget jeg ikke havde lyst til. Behøver jeg sige at de har kostet og stadig koster mig dyrt?
   Mine tre børn har altid fået børstet tænder på den måde og ja, få gange var det en kamp. Men mine børn er alligevel blevet nogle sunde, nysgerrig og tillidsfulde børn. Også selv om der var dage hvor to gange to minutters tandbørstning var en kamp. Bonus så har ingen af dem huller i tænderne, heller ikke selv om den ene mangler emalien på flere tænder 😉

  • Line

   Det er ikke kun én af deres ansatte. Det er tandlæger over hele landet der foreslår den metode. Jeg tror ikke kommunen vil foretage sig så meget i den sag.

  • Jens Christian

   Klap lige hesten. Både tandlæger og læger anbefaler metoden., hvis der ikke er andre udveje. Tror næppe kommunen vil sætte ind over for dette, da det kan være en nødvendighed. Det er naturligvis nemt at ryste på hovedet af det, hvis man har et barn der gerne vil have børstet tænder eller i det mindste er nemmere at overtale. Når vores søn på 3 ikke vil have børstet tænder og vi har prøvet med alverdens metoder, så fastholder vi ham også. Det er simpelthen en nødvendighed med det barn vi nu engang har.

   Mvh JC

   • Lea Hvidt (author)

    Kære JC, det er fuldstændig grotesk at nogen overhovedet får lov at anbefale denne metode! Det er tvang ved brug af kræfter, udelukkende fordi man kan! Det er ikke iorden! og det er SYND for barnet! Vi havde bestemt også opstarts udfordringer, men vi har gjort det til en hyggelig rutine uden at nogen har været kede af det! Idag er det en ting vores børn selv tager initiativ til, hygger sig med og alle har det godt med!
    Jeg bliver rystet over at nogen vælger denne metode og det ER forfærdeligt synd for barnet der skal udsættes for det! Er du i tvivl, så Læs blot deres ansigtsudtryk i agten! Punktum!

 • Camilla

  Hold da op? Er selv mor til to små børn med store temp. Men det er da lykkedes at få dem børstet uden denne ubehagelige metode. Jeg går ud fra det er børnetandlægen i har været til?- og derfor skulle du måske bringe det videre i systemet.

 • Nina

  Hej Lea.

  Jeg havde faktisk præcis den samme oplevelse som du lige har været igennem, med min ældste datter, først gang hun skulle til tandlægen. Hun gav os det samme råd, som du fik. Jeg Sagde også fra med det samme og synes da overhovedet ikke det er en metode som skal bruges eller som tandlægerne skal anbefale.

  Vi har da haft vores kampe, da hun har et stort temperament, men aldrig kunne jeg finde på at gøre som de anbefaler og i dag af en alder af 6 år har hun fine og flotte tænder.

 • Karina

  Vær ikke overrasket over det her. Det sker desværre 🙁

 • Pia

  Den besked har vi os fået hver gang vores nu 3 1/2 årlige datter har været ved tandlægen. Hun har endda været inde ved flere forskellige tandlæger, og de siger det faktisk alle sammen. Jeg vil dog aldrig gøre det, uanset hvor mange gang de siger det da jeg føler jeg nærmest laver et overgreb på mit barn ved denne metode. Min datter har intet problem med at få børstet tænder så jeg kan virkelig ikke se hvorfor tandbørstning ikke skal være en hyggestund.
  Den ene af gangene vi har været afsted med datteren blev jeg endda bedt om at bevise jeg kunne børste dem ordentligt når nu vi ikke gjorde det på skræm barnet metoden…. det kunne jeg heldigvis

  • Conny

   Uha! Håber ikke, I stadig har den respektløse tandlæge, der forlangte bevis på tandbørstningen. Det er da helt uhørt!

 • Rikke

  Du godeste!! Du har 100% ret!!!
  Jeg er imponeret over at du fik svaret hende!! Godt klaret!

 • Pernille

  Hold nu op!!! Sikke en kvinde
  Vi legede fang de små mus, at de løb rundt inden i munden, nogen gange oppe på næsen, så fik de lov at børste vores tænder.

 • Lissy

  Du gjorde det helt rigtige. Jeg ville heller aldrig holde mit barn på den måde, hun foreslår. Det virker som et voldsomt overgreb

 • Anja

  Altså sådan kan det sagtens foregå herhjemme!!!
  Nogle kalder det overgreb.. Argh come on, jeg synes det er et endnu større overgreb hvisbikke børnene får børstet deres tænder.

  Herhjemme skal ungerne have børstet tænder koste hvad det vil. 9 ud af 10 gange går der fint med at de lægger sig ned, men den ene gang engang imellem holder jeg dem fast således at tænderne kan børstes!!

  • Mia

   Helle for ik at være barn hjemme ved jer!

 • Camilla

  ALDRIG KOMMER DET TIL AT SKE SÅDAN HERHJEMME! JEG VIL HELLER ALDRIG HAVE DEN TANDLÆGE IGEN. MIN DRENG ER BLEVET TANDLÆGE STRAKS VED AT HAVE EN TANDLÆGE SOM IKKE VAR GOD TIL BØRN ? SÅ LEA DU TÆNKER HELT RIGTIGT. HER SKAL TANDBØRSTNING FOREGÅ SOM NOGET RART, OG DE SKAL VIDE SELVFØLGELIG AT DER BLIVER KONSEKVENSER VED AT MAN IKKE FÅR BØRSTET.

 • Tina M

  Har et par veninder også med små børn, som er nødt til at gøre det på den måde, for ellers får de ikk børstet ungernes tænder. De hader det selv, og har prøvet tusind andre løsninger, men nothing works. Vi børster fint tænder mens min dreng på 2 sidder på toilettet og jeg på hug på gulvet. Sørger altid for at hive godt ud i hans gummer, så vi får ramt alle tænderne :o)
  Forøvrigt, første gang vi var til tandlæge, sagde hun at vi jo sku huske at børste at min drengs tænder når han havde fået natflaske. Grinede, og sagde pænt til hende at hun nok ik sku regne med at der er nogen forældre der hiver deres barn igennem en tandbørstning kl 3 om natten :oD Deres forhold til virkeligheden er nok bare indimellem lidt skævt :o)

  • Tim

   Vi har brugt børstetændersangen Fra “god morgen ramasjang” på ipadden så vores datter ved hvor længe vi skal børste (varer lidt over 1,5 minutter) – inden da var hun også pænt modvillig….

 • Rasmus K

  Det er nok lidt et miks. Kan sagtens sætte mig ind i følelsen af overgreb, men en tur i tandlægestolen med huller i tænderne er imho værre for barnet.
  De fleste jeg kender, har oplevet at børn ikke gider tandbørstning. 1-3 år er værst.
  Selv lavede jeg en slags mellemløsning:

  Barnet sad på mit skød, med siden til, lænet mod min venstre arm – dvs. Mere liggende end siddende i “vugge-stilling” (jeg er højrehåndet).
  Barnets højre arm var således under min – altså fri bevægelighed, men uden at kunne fægte tandbørsten væk. Når det var nødvendigt, kunne min venstre “vuggearm” så holde i barnets højre hånd. Blidere, men med kontrol og fuldt udsyn til bisserne.
  OG så lavede jeg en simpel, personlig tandbørstesang, som de vidste skulle høres i 2-3 vers. Derefter sluttede jeg af med at prikke dem på næsen med børsten (det hvinede de altid af grin over.
  Le blot, men det virkede – og har i øvrigt altid gjort det på nevøer og venners børn.

  Sangen (på lille Peter edderkop)

  Karius og Baktus skal ud af “Rosas” mund. I må ikke være der, for Rosas mund er sund.
  I må finde et andet sted at bo. Tag så og skrub af med jer, begge to.

  2. Vers

  Karius og Baktus skal ud af “Rosas” mund. I må ikke være der, for Rosas mund er rund.
  I må finde et andet sted at gro. Tag så og skrub af med jer, I har beskidte sko.

  3.

  Karius og Baktus skal ud af “Rosas” mule. I må ikke være der, det’ ikke jeres hule.
  I må finde et andet sted at prut’ Tag så og skrub af med jer, nu må det være slut.

  Og så “Falderullalej” og et prik på tuden.

  Beklager de mange detaljer, men det vendte møgsituation til hygge og rene tænder.

  Pøj, pøj

 • Kristina

  Hej lea
  Det kan godt virke voldsomt, at man skal holde sit barn, når de skal have børstet tænder, men hvad er alternativet? Hvis de ikke får børstet tænder, så får de huller, og hvor traumatisk vil det ikke være hvis de skal til tandlægen og have lavet huller?
  Jeg har gjort det ved mine børn, men kunne nogle enkelte gange, de er blevet advaret et par gange, og hvis de ikke har lagt stille, eller stadig ikke ville have børstet tænderne, så har jeg holdt dem. Det gode ved det, er at når de har prøvet det et par gange, så er de pludselig superstjerner til at få børstet tænderne, og der er ingen konflikter. Det gør ondt i hjertet, og det er ikke rart at være den dumme mor, men det gør ikke ondt på dem, og hvis man laver lidt sjov mens man gør det, så plejer de at ende med at grine lidt. Tandbørstning er bare så vigtig, og det er noget de skal resten af livet, det nytter ikke noget, at vente til de bliver gamle nok til at forstå det, for så har de allerede fået huller.
  Jeg forstår godt du synes det lyder voldsomt, men et overgreb, det synes jeg ikke det er, det ville det være hvis man blev nødt til at holde dem hos tandlægen, for at de kan få hullerne lavet.
  Godt tandbørstning, håber i får hid tandbørste karma hjemme hos jer.
  Kram Kristina

 • Sarah

  Kære Lea,
  Jeg er færdiguddannet tandplejer og forstår godt at du synes det lyder voldsomt.
  Du skriver følgende:

  “….hun er udstyret med et temperament, der gør at hun er mester i at lave ‘flitsbuen’, hvis der er noget hun ikke lige gider….”

  I denne situation når din datter, ikke har lyst til at få børstet tænderne, er det meget vigtigt at det bliver gjort. Det er ikke et overgreb, men omsorgsvig, hvis du undlader at børste din datters tænder pga. hendes temperament.
  Derfor et godt råd, at lægge din datter på gulvet og holde hendes arme med dine ben, når hun ikke vil have børstet tænderne.

  Et lille barn kan naturligvis ikke forstå, det skal have børstet tænder for at undgå huller. Det prøver at beskytte sin mund. Netop derfor er tilvænning er super vigtigt. Et lille barn kan naturligvis ikke forstå, det skal have børstet tænder for at undgå huller. Det prøver at beskytte sin mund. Netop derfor er tilvænningen gennem leg og kærlig fasthed på et tidligt tidspunkt så supervigtig.

  Tandbørstning er ligesom andre ”lidt unaturlige” ting noget, der skal læres og accepteres, og man gør absolut ikke sit barn en tjeneste, hvis man som forældre dropper tandbørstningen.

  • Susanne

   Undskyld mig, men som færdiguddannet tandplejer har du ingen kvalifikationer der gør at du kan fastslå om noget er et overgreb eller ej. Din vurdering er altså ikke mere værd end os andre! Personligt mener jeg at det er et overgreb og jeg vil aldrig gøre det ved mit barn. Vi slår heller ikke hvis de har gjort noget forkert.

   • leahvidt

    Det er også en pointe ja:)

  • Katrin

   Der er langt fra at droppe tandbørstning til at finde andre egnede og børnevenlige metoder til tandbørstning.
   Min datter er bestemt ikke fan af tandbørsten, men tid og tålmodighed gør at vi alligevel får børstet dem to gange dagligt.
   Hun bliver afledt af iPad, sang, historiefortælling, nedtælling, leg eller what ever works, men aldrig overgreb.

   • leahvidt

    Fuldstændig rigtigt! Jeg kan ikke være mere enig! Tak for den måde at forklare det på:)

  • Conny

   Hold nu op! Læser man slet ikke psykologi, når man skal være tandplejer?
   Lea børster sin datters tænder og heldigvis uden “kærlig fasthed”, men i kærlighed til og respekt for barnet.
   Ben- og armlås (fastholdelse) af et mindreårigt og ganske forsvarsløst barn er et overgreb – uanset at det sker i tandbørstningens hellige navn.

 • Sofie

  Hej Lea. Jeg giver dig helt ret. Jeg kunne heller ikke drømme om at gøre det på sådan en måde. I mine øjne handler det om at et barn ikke synes det er sjovt eller spændende at få børstet tænder, derfor finder jeg ingen andre metoder end at gøre det sjovt. Hvis man gennemtvinger det på den måde, så får det stakkels barn aldrig lyst til at få børstet tænder. Jeg var ude for en lignende oplevelse for et par uger siden på Herlev Hospitals børnemodtagelse. Min datter var syg med mavevirus og hun ville hverken spise eller drikke, trods hun normalt har en appetit som en fuldvoksen mand. (Hun er 17 måneder skal det lige siges)
  Vi var bekymrede for hende om natten fordi hun skreg helt vildt, og vi tænkte “Hvad hvis det nu ikke bare var en mavevirus” hun havde ikke spist eller drukket særlig meget, men hun var ikke ved at dehydrere og hendes humør var faktisk godt, trods sygdom. Sygeplejersken på børnemodtagelsen sagde vi skulle tvinge hende til at drikke noget nu, og hvis ikke vi gjorde det så ville de ikke hjælpe os. Der fik jeg nok! Hun spurgte hvad jeg så havde tænkt mig, om jeg ville have de skulle ligge en sonde på hende? Nej det var vidst ikke det jeg sagde! Men der findes fandme alternativer. Hvorfor foreslog hun ikke at give hende væske i sutteflaske, på en teske, eller lignende. Hun sagde vi skulle give hende det i en sprøjte og sprøjte det i munden på hende. Vi spurgte selv efter en kop. Hele vores oplevelse derude var generelt dårlig. Vi kunne mærke allerede da vi trådte ind af døren, at hun gerne ville have os ud af vagten i en fart. Og hvis hun bare kunne få en slurk væske i vores datter, så kunne hun jo sagtens sende os hjem igen.. Vi snakkede med lægen bagefter, han sagde at det hændte at man måtte tvinge børn til at drikke, hvis deres situation virkelig var kritisk. Men vores lille piges tilstand var slet ikke derude hvor hun skulle tvinges til noget.

  Jeg synes og håber at du klager over det “råd” du fik. For det er bestemt ikke i orden. Jeg er selv ung mor, og havde jeg stået alene med mit første barn dengang hos en tandlæge, og fået den besked du fik, så havde jeg måske taget det til mig. Men med min erfaring nu som mor til to, så havde jeg reageret præcis som dig.

  Alt held og lykke til dig og din familie ?
  Venlig hilsen Sofie.

 • Julie Elsborg

  Herhjemme har vores pige på 15mdr et skønt temperament og nogle gange, når hun IKKE gider tandbørstningen, sidder hun lidt tilbagelænet i min arm, hvor jeg kan holde godt fast om hende, så sidder vi tæt, og jeg kan samtidigt børste selvom hun forsøger at vride sig. Det er behageligt for begge. Jeg ville ikke bryde mig om at sidde over hende, det føles voldsomt. Hendes tænder bliver børstet super godt på den måde 🙂

 • Karina

  Det lyder voldsomt, når man formulerer det sådan ” du skal sætte dig oven på dit barn” det er jo ikke det der er tilfældet! du har dit barn liggende mellem benene, med deres arme under dine ben. Det er ikke anderledes end hvis du har dit barns ryg mod Din mave hvor du holder en arm om dit barn. Iøvrigt ligger børnene helt stille, hvis de er vant til denne rutine. Begge mine piger på henholdsvis 26 mdr og 11 mdr ligger og griner og fjoller imens de får børstet tænder, ingen flitsbue, ingen raserianfald og absolut intet overgreb. Bare en daglig rutine ☺️❤️ Hvis du vil se det udført i praksis, deler jeg gerne en video, hvor de får børstet tænder. (bare for at vise dig/jer) at det absolut ikke er et overgreb, men en god ansvarlig måde at børste grundigt tænder på dine børn. ☺️

 • Lone

  Hvad så når lorte-bleen skal skiftes og barnet nægter og skriger og hyler? Venlighed, overtalelse og humor virker ikke?
  Jeg er barn af en mor, som ikke ville tvinge mig til noget jeg ikke havde lyst til. Behøver jeg sige at det har kostet og stadig koster mig dyrt?
  Mine tre børn har altid fået børstet tænder på den måde (så længe det var nødvendigt) og ja, få gange var det en kamp. Men mine børn er alligevel blevet nogle sunde, nysgerrige og tillidsfulde børn. Også selv om der var dage hvor to gange to minutters tandbørstning var en kamp. Bonus så har ingen af dem huller i tænderne, heller ikke selv om den ene mangler emalien på flere tænder ?

  • leahvidt

   Jeg glemte måske at pointere en vigtig detalje, som går på at begge mine børn får børstet tænder hver dag og de begge har flotte tænder! jeg taler om at der er mange måder at gøre det på! Og den metode jeg blev anbefalet, altså sådan uden videre, er jeg bestemt ikke tilhænger af!

 • June

  vil lige fortælle dig / og jer, for en som mig Som arb. hver dag med børne som har huller hvor mor eller far ikke får børste orden og kigge den anden vejer. og TRO MIG de børne de har det bare ikke let når vi skal lave dem . Fortælle lige et Barne på 3 år så skal vi bore hulle av av Av det er bare så mega synd for dem. Og kan blive mærke for liv . Og så er der flere måde at børste sine børnes tænderne på. Hvad så med et barn som ikke vil have tøj på om morgen eller i bad ja jeg kunne blive ved . stå i så alle jeg kloge hoved i timere nej det tro jeg ikke på glemt det.

  • leahvidt

   hov hov hov hov. Det eneste jeg taler om er metoden som bliver anbefalet. Jeg taler på ingen måder om, at der ikke skal børstes tænder! Jeg taler om at gøre det på en mere human måde, som ikke skræmmer barnet. Forestil dig at en person der både er større og stærkere end dig, ligger sig ovenpå dig, fordi du på den måde ikke kan stritte imod. Jeg er ret sikker på du heller ikke vil bryde dig om det!

 • conni

  Rystende læsning. Du/I får ikke det samme problem som jeg havde da min søn havde været til tandlægen 1. gang. Næste dag ville han ikke i børnehave – næ næ nej – han skulle først til tandlægen!

 • Anne

  Det ville alle fornuftige tandlæger anbefale. Børne tandlæge eller ej. Er det også et overgreb når et barn bliver holdt, for at få astmamaske?
  Syntes det er vildt at så mange deler din holdning. Men der er også vildt mange små børn med huller og DET er et overgreb og omsorgssvigt på det vildeste. Små børn som bliver lagt i narkose for at få ordnet huller. Små børn som går til tandlæge 10 gange om året for at “vænne sig” til tandlæge stolen, så de kan få lavet huller. Det ER omsorgssvigt. Min datter bliver ikke kun holdt af mig, men også hendes far. Os begge på samme tid. Hun er så stærk og jeg kan ikke holde hende alene, og de tænder skal børstes. Hver og en, en af gangen. Ellers får jeg ikke ro i sjælen. Og så er der alle de forældre som gør det og har det dårligt med det. Jeg er ikke en af dem. Det er ikke sjovt eller særlig hyggeligt, men det er nødvendigt og passer mig fint. Og jeg er nok den mest rolige og omsorgsfulde mor hvis jeg selv skal sige det. Tænderne skal bare børstes og de skal børstes godt! Når min datter bliver ældre, får hun valget. Lig stille eller jeg holder dig. På et tidspunkt skal hun nok vælge at ligge stille. Indtil det, holder jeg hende, hendes ben, arme og ansigt. Så jeg kan udføre min pligt som forældre!

  • leahvidt

   Anne som du nok har hørt før, føre mange veje til Rom! Og jeg bliver aldrig enig i at et overgreb hvor man holder et barn fast, kun fordi man er større og stærkere, -fordi man kan!, er den bedste udvej! Næ nej! mine børn stritter også imod indimellem, min (vores) taktik, som er ret genial hvis jeg selv skal sige det, er AFLEDNING! den gør ikke ondt, den skræmmer ikke og det FUNGERER! Nogle gange tager det længere tid end andre gange, MEN jeg har det godt i hjertet og det har mit barn også! At du har ro i hjerte ved din metode, det må stå for din egen regning! Jeg er dog glad for at så mange!!!! deler min holdning! Det giver mig ro i sjælen!

   • Anja

    Anne, jeg er helt enig med dig! Afledning er også super i mange anledninger, men for at tænderne bliver børstet grundigt nok er det vigtigt at hovedet holdes stille og alle tænderne bliver systematisk rengjort, og det gør man altså bare bedst med barnet liggende ml benene, evt med benene over barnets arme. Så kan der synges eller fortælles historier for at gøre det hyggeligt – men stillingen er og bliver den bedste. Tandlægens bor og nål er LANGT større overgreb – det er 2-3 min med tandbørstning IKKE!
    Hilsen mor til 2 skønne drenge (og uddannet Klinikassistent med 15 års erfaring)

  • Conny

   Din pligt som forælder er at beskytte dit barn mod overgreb!

 • Josefine

  Jeg er pædagog, men har ingen børn. Jeg synes det lyder som en voldsom metode, for jeg synes generelt fastholdelse er forkert. Man holder jo heller ikke børn fast for at de skal spise eller drikke, hvis de ikke giderdet. Jeg kan ikke tro at der ikke må være et eller andet der virker udover fastholdelSe.

 • Katrine

  Så hvis barnet ikke har lyst til at få skiftet ble, så holder du heller ikke fast i barnets ben, for at kunne komme til at skifte?? Jo det jeg nok at du gør, for du vil jo ikke lade dit barn gå rundt med en uskiftet ble. Hvorfor så lade barnet gå rundt med “beskidte” tænder?

  Det er ikke et overgreb at holde barnet fast når du børster tænder- men det er satme et overgreb at være skyld i at dit barn får huller i tænderne, fordi du ikke vil holde det fast. Snak om bjørnetjeneste 🙁

  • leahvidt

   Katrine, rolig rolig! jeg har på intet tidspunkt sagt at børn ikke skal have børstet tænder. Og begge mine børn får børstet tænder hver eneste dag! (Og de har flotte tænder!) De får også skiftet ble! Men begge ting sker på en måde der får dem føle trygge! Jeg kunne aldrig finde på at overmande nogen af dem med vold! Der er mange måder at nå frem til ‘målet’ på! og det er netop det hele polemikken er omkring!

   • Katrine

    Nej, jeg forstår jo også godt at du selvfølgelig børster tænder på dine børn. Og det er jo dejligt at du aldrig har en kamp med at børste deres tænder.
    Som andre skrev, så er den metode jo også KUN tænkt til worst case, hvor barnet på ingen måde vil samarbejde. Men VOLD ligefrem?? Jeg tror at tandlægen og dig selv har talt lidt forbi hinanden. Måske en fagperson lige skal lave en demo med en dukke, så du kan se at det ikke drejer sig om vold.. For så er det også vold når du holder fast i dine børns ankler, når de vrider sig og ikke vil have skiftet ble..

    Men at bare at sige det er overgreb/vold- Nope! Det er derimod svigt, IKKE, at tage kampen, når de små børn ikke vil have børstet tænder.

    Jeg er selv inden for faget og har været med til at trække tænder ud på små børn, hvor forældrene ikke lige magtede kampen, fordi det var synd for barnet …ja det er satme synd i sidste ende! Jeg står på den anden side og kan se de konsekvenser det får for tænderne, som du, som ikke er fagperson, ikke ser.

    Det er synd og skam at du som offentligt person, der når ud til en masse (uvidende) mennesker, præger dem på den måde og måske indirekte er skyld i at deres børn får huller i tænderne, fordi “det er overgreb/vold” at holde blidt fast i deres arme, i det minut det tager at børste de tænder.

 • Else Marie Nielsen

  Du må sørge for at barnet får børstet tænderne på den ene eller anden måde- Det er langt mere traumatisk for barnet hvis først tandlægen går i gang med boremaskinen!

  • leahvidt

   Jeg kan ikke være mere enig. Men der er mange måder at gøre det på! Måder som feks. ikke skræmemr barnet:)

   • Peter

    Kære Lea.
    Jeg er tandlæge og far til 2 drenge og faldt over dit blogindlæg via en lukket FB gruppe. Synes du skulle have et par ord med på vejen.
    Du har helt sikkert haft en dårlig oplevelse hvilket ikke er formålet med et besøg hos tandlægen og derfor oplæg til samtale mellem dig og tandlægen. Det er min opfattelse at vi alle skal ytre os såremt vi er uenige eller utilfredse med det formål at opnå forståelse og slutteligt en tilfreds patient.
    Når det er sagt har Else Marie fuldstændig ret. Vi ser desværre ofte at de børn som ikke reagerer positivt på alle de pædagogiske metoder til tandbøstning på modstridende børn ender med huller og boremaskiner. Dette traume påføres barnet af en fremmed og kan hænge vd resten af deres liv. Hvis et barn absolut ikke vil have børstet tænder må fiksering af en forælder overvejes. Barnet vil aldrig betragte det som et traumatisk overgreb, når det er en forælder der fikserer det og oftest er det psykologien bag, der tæller. Når barnet i løbet af ganske kort tid opfatter at det med tandbørstning er noget mor eller far mener, da bliver behovet for fiksering unødvendigt.
    Så pointen er at målet legitimerer midlet. Jeg forstår fuldt ud dit synspunkt og mener at alle andre pædagogiske tiltag skal være udtømt før blid fiksering, men efter at have haft adskillige børn i fuld narkose for at lave deres tændermed alle de følgevirkninger vi ser i kølvandet på den meget radikale behandlingstilgang er det min klare holdning at forældrene skal sørge for rene tænder på deres børn uanset om barnet vil det eller ej. Derudover er en elktrisk børnetandbørste et fantastisk hjælpemiddel da den gør rent meget hurtigt og de fleste børn synes den er mere sjov. Håber du kunne bruge min vinkel og forklaring til noget.

    • leahvidt

     Hej Peter,
     Tak for din kommentar, det kan jeg bestemt. Jeg er fuldstændig enig i at børn skal have børstet tænder, og det er selvfølgelig der at vi som forældre skal træde i karakter. Måske blev de ord så voldsomme for mig, fordi det kom ud af ingenting og lød som en general anbefaling når det kommer til tandbørstning. Og det havde ingen sammenhæng for mig!
     Når det så er sagt, så er jeg glad for du nævner den elektriske tandbørste. Vi har rent faktisk brugt den til begge børn siden de var et år. Og måske er det også derfor der ikke er noget at sætte på deres tænder. Tandlægen med min søn fortalte os dog dengang at det måtte vi ikke bruge, men vi er selvfølgelige forsigtige når vi børster og der har som sagt aldrig været en finger at sætte på deres tænder. -OG som du skriver, de synes det er møg skægt at børste tænder med sådan en, både fordi den spiller en melodi og selvfølgelig også fordi de ser at mor og far bruger sådan en:)

    • Conny

     Du mener altså, at når bare det er en forælder, der foretager overgrebet, så bliver barnet ikke traumatiseret. Det er da fantastisk, så er der jo heller ikke noget problem med børn, der bliver udsat for incest.

 • Signe

  Jeg syntes at det er mor eller fars pligt at sørge for at tænderne bliver børstet – også hvis de skal sidde med benene henover barnets arme – det behøves jo ikke at gøres hårdt. Selvfølgelig skal ‘mildere’ pædagogiske metoder prøves først og altid kombineres med ovenstående metode. Tænderne skal dog børstes ligemeget om barnet vil det eller ej. Hellere det end tandlægens bor, som kan være en langt mere traumatisk oplevelse for helt små børn og som i øvrigt bliver udført af en ‘fremmed’.

 • Johnny Kristiansen

  Bar give dit barn en tandbørst at lege med under opsyn, så bliver hun fortrolig med den , inden der er gået ret lang tid , så går det som en leg at få børste tænder. PS. selv om hun ikke lige får børste de par tænder lige med det samme falder de ikke ud , en uduelig tandlæge find en anden

 • Johnny Kristiansen

  Ser lige hvad mange møder skrive, om hvordan man skal behandle barnet holde dem fast , og meget andet, hvad er det for en holdning at have , tag det dog roligt og brug lidt mere til på barnet så går alt meget letter , ved hvad jeg skriver om og hvordan har selv børn, men der voksene nu ,

 • Pernille

  Jeg synes du er gal på den!!! Hvor ville det dog være forfærdeligt for din lille pige hvis hendes første tandlægebesøg bliver så traumatisk for hende at hun som voksen har så meget angst at hun fravælger tandlægebesøg. Jeg ser så utrolig mange unge mennesker der ikke har været ved tandlægen i 4, 5, 6 år og som står overfor tandlægeregninger der langt overstiger en almindelig månedsløn.. for ikke at tale om smerterne og de kosmetiske konsekvenser det har for de unge mennesker.. jeg vil vove den påstand at dit barn bliver langt mere traumatiseret af at du undlader tandbørstning sammenlignet med at du holder hendes arme og børster hendes tænder. Det er kæmpe omsorgssvigt at lade være og jeg synes virkelig man bør opveje konsekvenserne på sigt. Hvordan tror du, du var som barn? Og mon du har taget skade af at blive holdt fx i forhold til at skulle have medicin, børstet tænder, ja sågar få tøj på. Der er nogle ting som virker voldsomt, men som forældre medvirker vi sgu kun til at gøre det værre ved hver gang at undlade at gøre de nødvendige ting!!
  Så find din egen metode til at børste din datters tænder, men gør det ordentligt og vid at det råd tandlægen giver dig er for at hjælpe din datter på sigt!! Og ikke for at du skal blive forarget i din grundvold – desuden må det snart være på tide at være lidt autoritetstro og stole på de fagpersoner, der trods alt har taget årelange uddannelser for at gøre en forskel.

 • Anna

  Jeg arbejder selv som børnetandlæge på en stor offentlig tandlægeklinik i en større by i Danmark, hvor befolkningen er meget sammensat. Jeg har arbejdet der i 15 år. Igennem de sidste 4 år har vi set en rigtig kedelig udvikling med, at flere og flere mindre børn får huller i tænderne. Når vi kigger på forældrenes baggrund ser vi en kedelig udvikling, da det er ressourcestærke og dygtige forældre. De deler samme holdning som dig, Lea. De vil hellere bruge leg, afledning og andre teknikker, som ofte ikke virker specielt godt, da børn generelt ikke bryder sig om at få børstet tænder. Det udtrykker de højt, klart og larmende. Disse forældre skifter som oftest mening, når de bliver klar over, at deres søn eller datter på 4 år er nødt til at blive lagt i narkose for at få ordnet tænderne. Det er en voldsom omgang for alle, i sær de små, når de skal stikkes i armen for at der kan lægges et venflon. Desuden er det samfundsøkonomisk fuldstændig vanvittigt, at vi skal bruge så mange penge på ressourcestærke forældre, der ikke er deres forældreansvar bevidst.

  Jeg har selv 4 børn på 11, 14, 16 og 20 år. Ingen af dem har huller. De er alle særdeles velfungerende og vi har et stærkt familiehold. De er harmoniske og tillidsfulde, også selv om det var nødvendigt at holde 3 af dem adskillige gange, da de var i alderen 1-3 og ikke ville have børstet tænder.

  Det andet er omsorgssvigt at udsætte sine børn for at skulle lægges i narkose fordi man, i bedste mening, ikke ville påtage sig forældreansvaret.

 • Monica

  Hold da op hvor er det skræmmende at læse alle disse kommentar (dem der er uenig med dig) Jeg læste dit opslag den dag du lagde det op, men læser først kommentarerne idag. Da jeg læste dit opslag tænkte jeg at der kan da umuligt være nogen der ligefrem sætter sig oven på sine børn og holder dem fast…. Det er der så??!!! SHIT jeg er rystet.
  Jeg har en pige på 3,5 år og en på 11 mdr. Begge får børste tænder uden at jeg hverken sidder på dem eller holder dem fast på anden måde.
  Jeg er fuldstændig enig med dig Lea, om at der er andre måder at gribe tingene an på.

 • Sabina

  Hej Lea
  Jeg bliver simpelthen nødt til at kommentere på dit opslag. Jeg arbejder til daglig som Tandplejer i den kommunale tandpleje. Jeg har set mange små børn med mange huller! Huller de har fået, fordi de små ikke vil have børstet tænder, og deres forældre ikke tager kampen op! Ved hver undersøgelse farver jeg børnenes tænder ind i røde farve for at se, hvor plakken sidder og tro mig, der er mange forældre, der TROR, de børster rent? Når forældrene så viser deres børsteteknik så stikker de tandbørsten i munden på barnet og børster lidt hist og pist. De mangler systematisk og begge hænder fri til at holde ud i læben, så de kan se, hvor de børster henne, og at de børste halv tand og halvt tandkød! Min erfaring er, at børn ofte ikke vil have børstet tænder i 1-3 års alderen (nogle børn længere, hvis forældre ikke har givet dem gode vaner!) Det er ikke så svært at børste tænderne rene på må og få, når børnene er 1 år med en 8-12 tænder, men når de 20 primær tænder er kommet og kindtænderne står tætte så kommer hullerne, hvis man ikke får børstet ordenligt (systematik og have begge hænder fri til at holde ud i læber osv) Jeg anbefaler også den ovennævnte metode, når de frustreret forældre kommer ind på klinikken med deres små børn, som ikke vil have børstet tænder! Jeg har før selv til tider holdt min 3 årig datter, fordi hun ikke kunne afledes og ville bestemme! I dag er tandbørstningen ingen problem, og jeg mener absolut ikke, hun har taget skade! Og nej hun har ingen plak og ingen caries og det er min pligt, hun aldrig får det! Min datter skal aldrig have boret i sine tænder, for det synes jeg er et større overgreb!!! Budskabet er måske formidlet forkert… men er sikker på det kun er ment som hjælp! Ingen tandlæge synes det er sjovt at bore i små børns tænder!

  Mvh
  Sabina, Tandplejer

 • Maibrith

  Spændende debat. Jeg er ikke fagperson indenfor området, men mor til en pige på 14 måneder, så har pt. Selv udfordringen med at få børstet tænder på hende. Jeg blev meget inspireret af Katrines måde at kommentere på langt oppe i strømmen. Vi havde i vores mødregruppe besøg af en tandlæge, som også sagde at der bliver kampe, men med blid fast hånd må man holde barnet. Det er oftest kun en periode indtil de accepterer at det bare er noget man skal. At bruge ord som vold og overgreb er efter min mening også lidt en overdrivelse. Indimellem er man jo nødt til at holde fast med kærlig hånd for at børste tænder, skifte ble, give jakke på og hvad der nu ellers kan give små udfordringer i hverdagen ☺️.

  • Karin

   Kære Lea.
   Du er ikke gal på den! Det må du aldrig tvivle på. Det er så trist, at så mange ikke forstår, at tvang ikke er nødvendig, hvis bare man ved nok om hvordan man ændrer andre levende væsners adfærd på en positiv måde – i dette tilfælde en barns uvilje mod tandbørstning.
   Jeg forstår slet ikke, at tandlæger udtaler sig om hvordan man håndterer børn og deres opdragelse! Det er lige så skørt, som hvis en pædagog fører sig frem som ekspert i at behandle tænder!
   Hvis et barn har det svært med tandbørstningen bør tandlægen henvise forældrene til en sundhedsplejeske eller børnepsykolog, som rent faktisk ved hvordan man håndterer et “problematisk” barn uden at det ender med tvang!

   • leahvidt

    Ja jeg kan jo ikke være mere enig:)

 • Michelle Jørgensen

  Den besked fik vi også (førstegangsforælder) jeg kunne aldrig drømme om at gøre det mod vores datter. Jeg er selv ved en tandlæge blevet holdt fast af 6 tandlæger for at de kunne bedøve mig med sprøjte (6år gammel) dybt grotesk!!! Jeg ved om nogen hvor vigtigt det er at man få et sundt forhold til tandbørstningen og det må godt være sjovt, ☺ jeg plejer at børste tænder først, så vil hun gerne selv deltage og tager selv tandbørsten og tandpasta, dertil tager hun selv tandbørsten i munden. Nu har vi så fundet på en sang som vi synger pp de lidt trælse aftner og middage hvor det absolut ikke er det fedeste at få børstet tænder. 🤗 men i guder hvor jeg håber min datter får en anden tandlæge historik end jeg selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *